Украинският президент Володимир Зеленски обвини и изключи каквито и да било териториални

...
Украинският президент Володимир Зеленски обвини и изключи каквито и да било териториални
Коментари Харесай

Зеленски: Границите на Украйна ще останат така както са, Европа да помага

Украинският президент Володимир Зеленски  обвини и изключи каквито и да било териториални отстъпки в послание към нацията в ранните часове на днешния ден, съобщи Ройтерс.

Зеленски направи обръщението след решението на  Русия публично да признае двата подкрепяни от Москва отделили се района в Източна Украйна за самостоятелни и да изпрати войски там, ескалирайки рецесията, за която Западът се притеснява, че може да разпали огромна война.

След като ръководи заседание на Съвета за национална сигурност Зеленски упрекна Русия , че е нарушила териториалната целокупност на Украйна и сподели, че това може да значи, че Москва поставя точка на мирните договаряния в границите на Минските съглашения, които целят на сложат завършек на спора в Източна Украйна. Украинският президент сподели, че Украйна желае да реши рецесията посредством дипломация, само че че страната е подготвена да издържи на нескончаем напън.

" Ангажирани сме с мирния и дипломатически път, и единствено него ще следваме ", сподели Зеленски и добави: " Но ние сме на личната си земя и не се опасяваме от нищо и от никого, на никого нищо не изискуем, и на никого нищо няма да дадем "

Той прикани за незабавна среща на водачите на Украйна, Русия , Германия и Франция, като прикани съдружниците на Киев да подхващат ограничения против Русия.

" Очакваме безапелационни и ефикасни стъпки на поддръжка от нашите сътрудници ", сподели Зеленски и добави: " Много е значимо да видим кой ни е същински другар и сътрудник, а кой ще продължи да плаши Руската федерация с думи ".

Украйна е получила уверения за " съдбоносен и единен " отговор от Европейския съюз против Русия , сподели през днешния ден украинският външен министър Дмитро Кулеба след диалог с шефа на европейската дипломация Жозеп Борел.

" Споделяме една и съща оценка за противозаконните дейности на Русия ", добави дипломатът.

Зеленски написа в Twitter също, че планува диалози с турския президент Реджеп Ердоган и с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Зеленски към този момент беседва с американския президент Джо Байдън и английския министър председател Борис Джонсън.

По-рано външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че Киев желае привикване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР